RIL privind internarea în vederea efectuării expertizei psihiatrice

RIL privind internarea în vederea efectuării expertizei psihiatrice

ICCJ a admis ieri, 12.11.2018, RIL-ul cu privire la art. 184 alin. (28) Cod proc. pen.

Astfel, prin Decizia nr.22, Curtea a stabilit că:

“În interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 184 alin. (28) din Codul de procedură penală, din durata pedepsei se deduce perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat voluntar sau nevoluntar într-o instituţie de specialitate, în vederea efectuării expertizei psihiatrice.”

 

Referințe legislative:

Art. 184 alin. (28): Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituție de specialitate în vederea efectuării expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, în condițiile art. 72 din Codul penal.

Art. 72 alin. (1) Perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii pronunțate. Scăderea se face și atunci când condamnatul a fost urmărit sau judecat, în același timp ori în mod separat, pentru mai multe infracțiuni concurente, chiar dacă a fost condamnat pentru o altă faptă decât cea care a determinat dispunerea măsurii preventive.(2) Perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade și în caz de condamnare la pedeapsa amenzii, prin înlăturarea în tot sau în parte a zilelor-amendă.(3) În cazul amenzii care însoțește pedeapsa închisorii, perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii.

Decizia este obligatorie, conform dispoziţiilor art.474 alin. (4) din Codul de procedură penală.

 

Total
6
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *