PFA/II radiat de ONRC. Ce se poate face?

Întrebare venită pe adresa redacției: în martie 2019 ONRC mi-a radiat PFA-ul/ÎI (întreprinderea individuală) pentru depășirea numărului de coduri CAEN permise. O mai pot reactiva în vreun fel?

 

În anul 2016, prin Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, PFA-urile și ÎF au avut un termen de 2 ani pentru a reduce numărul de coduri CAEN la numărul permis de lege.

 

Conform noii reglementări, numărul de coduri CAEN permise este:

  • pentru PFA: 5 clase de coduri CAEN
  • pentru II: 10 clase de coduri CAEN

 

Ce sunt clasele de coduri CAEN?

 

Clasa de coduri CAEN este obiectul propriu-zis de activitate al firmei, formată din 4 cifre, de exemplu: CAEN 4751 Comert cu amanuntul al textilelor, în magazine specializate.

 

Așa arată un PFA cu 5 clase coduri CAEN care are ca obiect comertul cu amanuntul de textile și încălțăminte în magazine și în online:

4751 Comert cu amanuntul al textilelor, în magazine specializate

4771 Comert cu amanuntul al îmbracamintei, în magazine specializate

4772 Comert cu amanuntul al încaltamintei si articolelor din piele, în magazine specializate

4782 Comert cu amanuntul al textilelor, îmbracamintei si încaltamintei efectuat prin standuri, chioscuri si piete

4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet

 

Dacă vrei de exemplu să vinzi și altceva (bijuterii, accesorii), ți-ar mai trebui încă un cod CAEN și nu mai poți face asta pe o PFA, ci îți trebuie un SRL.

 

Începând cu 19 martie 2019, Registrul Comerțului are dreptul de a radia toate PFA-urile și ÎI care depășesc 5, respectiv 10 clase de coduri CAEN. În cazul în care te afli într-o asemenea situație, singura variantă este să înființezi un nou PFA/II/SRL.

 

Condiția principală: să nu ai cazier fiscal.

Cele mai frecvente întrebări înainte de a-ți face un SRL

Am compilat aici cele mai frecvente întrebări adresate specialiștilor noștri atunci când vrei să-ți înființezi un SRL.

Dacă nu gășesti răspunsul tău printre ele, scrie-ne pe [email protected] și revenim în cel mai scurt timp (până atunci aruncă un ochi și aici – suntem singurii care oferim servicii de înființare & modificare SRL/PFA online, în toată țara).

1. Cât durează înființarea unui SRL/PFA?

Tehnic vorbind, 3 zile de la momentul înregistrării dosarului la Registrul Comerțului competent.

În practică, operațiunile premergătoare depunerii durează cam 2-3 zile, iar din momentul depunerii documentelor la Registrul Comerțului trebuie să aștepți nota de calcul, să o plățești, să se înregistreze și apoi să treacă la soluționare (a doua zi de la înregistrare).

În cazul în care referentul (ie. persoana care soluționează dosarul) nu are vreo obiecțiune, vei primi certificatul de înregistrare în a treia zi de la momentul înregistrării. Dacă sunt probleme, dosarul se poate amâna și cu o lună.

2. Unde pot să-mi fac sediul social?

De fapt, prima întrebare este: am nevoie de un sediu social?

Răspunsul este: DA, și chiar de unul care există, adică nu doar o cutie poștală pe undeva.

Pe scurt: la tine acasă, la un prieten, într-un hub, co-working space, avocat, spațiu închiriat etc. Ideea este să fie un loc unde ai control că primești efectiv corespondența.

Am scris în mod detaliat despre unde poate avea un SRL/PFA sediul social aici.

3. Am nevoie de un contabil?

Răspunsul cel mai scurt: DA, ai nevoie de un contabil.

Și sfatul nostru este să NU apelezi la un contabil pentru înființarea unei firme – deși stim că suntem români și ne pricepem la toate și că totul se face după documente șablonate, este foarte important să ai toate aspectele puse la punct cum trebuie de la bun început și niște coduri CAEN în plus/minus și niște reguli proaste prin actul constitutiv pot fi problematice.

În plus, nedepunerea declarațiilor la timp poate atrage inactivitatea societății și înscrierea în cazierul fiscal a acestor fapte, ceea ce înseamnă că nu mai poți să-ți faci o altă firmă. Și poate mai ai nevoie de vreuna (sau să devii asociat în una deja existentă).

Bonus 3A: Am nevoie de un contabil și când am PFA?

 1. DA. Circulă mitul urban că nu ai nevoie de un contabil atunci când ai PFA, pentru că lucrurile sunt super simple și poți să îți ții singur contabilitatea.

De acord. Spre deosebire de un SRL, unde ești obligat prin lege să ai un contabil, la PFA poți să te descurci singur. Doar că nu o vei face, pentru că legislația este în continuă schimbare, planurile de conturi și cheltuielile deductibile sunt ale naibii de greu de înțeles și zău că nu trebuie să te încăpățânezi fix cu privire la omul care te poate ajuta să optimizezi sumele de bani datorate statului.

 

Bonus tip: ai mare grijă la atingerea pragului de TVA, când devii plătitor. Nu de alta, dar poate nu vrei să fii plătitor de TVA/nu ai nevoie să fii plătitor de TVA și nu trebuie să încarci consumatorii/clienții cu sume în plus de pomană.

 

Pragul de TVA pentru 2019 este 88.500 de euro, echivalentul a 300.000 de lei.

4. Pot să fac toate documentele singur?

Bineînțeles. Dă un simplu search pe Google și vei găsi tot ce vrei: modele de act constitutiv, declarații, contracte de muncă, contracte de colaborare etc. Aproape că ne întrebăm câteodată de ce mai existăm și noi, consultanții, pe aici.

Pentru că există multe situații la care nu te-ai putea gândi de la început și pe care nu ți le explică nimeni, precum:

  • Vrei să fii fifty-fity (50/50) cu un prieten (frate de suflet) într-o firmă? Bun. Și dacă vă certați?
  • Cine semnează documentele firmei? Cine are mai multă disponibilitate pentru deplasări?
  • Cine are acces la contul din bancă și pentru ce sume?
  • Ce facem dacă ne certăm și nu mai vrem să continuăm afacerea?
  • Cum închidem firma?
  • Ce facem dacă nu ne mai înțelegem?
  • Cum îți limitezi răspunderea față de colaboratori?
  • Cum te protejezi vis-a-vis de angajați să nu fugă cu datele date sau cu clienții tăi?
  • Ce faci dacă te dă cineva în judecată?

Astea sunt doar chestii banale și frecvente, care mi-au venit în minte în timp ce scriam rândurile astea. Dacă ar fi să le pun cap la cap, nu mi-ar ajunge vreo 3 nopți de scris.

5. La ce praguri de încasări trebuie să fiu atent?

Nu sunt foarte multe, dar ar trebui să ai în vedere următoarele praguri:

5A. Pragul de TVA

Din oficiu, firmele se înregistrează ca fiind neplătitoare de TVA.

Apoi ai două opțiuni:

 1. Soliciți cod de TVA la cerere și îl obții pe loc (iar apoi treci prin procedura de verificare) – am scris un articol complet despre asta aici.
 2. Când încasările (banii primiți pe facturile emise) depășesc o anumită sumă, ANAF te va face plătitor de TVA.

 

Pragul de TVA (cifra de afaceri) pentru 2019 este 88.500 de euro.

Acesta se calculează la cursul EURO/RON de la data aderării României la Uniunea Europeană (da, preistorie, 2007), respectiv 300.000 de RON.

Altfel zis, pentru TVA la cifra de afaceri, situația e asta:

 

Cifră de afaceri Cod TVA
< 300.000 RON Opțional (la cerere)
300.000 RON Obligatoriu

 

5B. Impozitul

Orice SRL este calificat de la înființare ca microîntreprindere.

Asta înseamnă că până la o cifră de afaceri de 1.000.000 EURO (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exercițiului financiar precedent, la 31.12.2018 a fost de 4.6639 lei/euro), adică 4.663.900 RON, ești microîntreprindere.

 

Situația arată așa:

 

Cifră de afaceri Impozit datorat Număr angajați
< 4.663.900 RON 3% cifra de afaceri Dacă nu ai angajați
1% cifra de afaceri Dacă ai un angajat pe perioadă nedeterminată, full-time
≥ 4.663.900 RON 16% din profitul impozabil

 

Atenție! Când depășești cifra de afaceri de 1.000.000 EURO, automat treci la impozit pe profit de 16% din profitul impozabil. Dacă nu ai cifra de afaceri de 1.000.000 EURO, poți să soliciți ANAF să treci la impozit pe profit cu condiția să ai capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați.

6. Denumirea firmei are legătură cu activitatea?

De când s-a modificat procedura de verificare și rezervare a denumirii firmelor la ONRC, a devenit destul de complicat să mai găsești o denumire ”clasică” care să fie disponibilă.

Prin urmare, sunt foarte frecvente situațiile în care trebuie să devii extrem de creativ pentru a găsi o denumire care să fie disponibilă, să nu prezinte similarități cu alta și astfel să eviți momentele neplăcute când trebuie să refaci toate documentele pe denumirea nouă.

Vestea bună este că denumirea firmei o vei avea doar pe documentele mai mult sau mai puțin oficiale: certificatele de înmatriculare, contracte etc și îți poți alege orice alt logo/brand/identitate dorești, care să nu aibă neapărat legătură cu denumirea propriu-zisă.

7. Pot să fiu asociat unic?

Poți fi asociat unic într-o singură firmă. Dacă vrei să mai faci o nouă firmă, trebuie să-ți mai găsești un partener.

Atenție! O societate nu poate avea drept asociat unic o altă societate cu un asociat unic (inception style).

 

Exemplu:

Asa da: James Bond înființează firma ”Arme și muniții SRL”, fiind asociat unic cu obiect de activitate comercializarea jucăriilor de tip armament. James Bond se gândește să mai facă o firmă, având ca obiect o linie de îmbrăcăminte pentru spioni, ”Ispy suits SRL”. James Bond are două opțiuni: (a) face ”Ispy suits SRL” împreună cu un alt prieten, Austin Powers sau (b) face firma ”Ispy suits SRL” cu James Bond ca prim-asociat si ”Arme și muniții SRL” al doilea asociat.

 

Așa nu: James Bond înființează firma ”Arme și muniții SRL”, fiind asociat unic cu obiect de activitate comercializarea jucăriilor de tip armament. James Bond se gândește să mai facă o firmă, având ca obiect o linie de îmbrăcăminte pentru spioni, ”Ispy suits SRL”. James Bond vrea să fie unic asociat și acolo, ca să dețină controlul absolut și înregistrarea firmei este respinsă de către Registrul Comerțului.

8. Pe cine pun administrator?

O firmă este compusă din mai multe paliere: (a) firma propriu-zisă, (b) asociații – cei care dețin practic compania și (c) administratorii – cei care fac chestiile plictisitoare zilnice, adică semnează documente și reprezintă societatea pe unde mai e nevoie.

Poți să ai un administrator sau mai mulți administratori. Aceștia pot fi aleși din asociați sau pot fi persoane străine. Pot fi persoane fizice sau persoane juridice. Pot fi aleși pe perioadă limitată sau nelimitată. Pot avea puteri depline (să facă orice) sau puteri limitate (în funcție de ce decid asociații).

Înțelegi acum de ce spuneam că ar fi bine totuși să te consulți cu cineva specializat?

Atenție!

 1. Chiar dacă ești asociat unic, nu înseamnă că trebuie să fii automat și administrator. Poți alege o altă persoană care să facă asta în locul tău.
 2. Administratorul trebuie să dea un specimen de semnătură care se depune la ONRC – îl poți da la ONRC sau în fața notarului (recomandarea noastră e la notar).

 

9. Facem firma cu toate codurile CAEN?

Sigur. De ce nu? *alertă de ironie*.

Înainte vreme (acum vreo 10 ani), fiecare cod CAEN pus în actul constitutiv costa. Ulterior, nu a mai existat această limitare, astfel încât lumea a început să pună în actul constitutiv toate codurile CAEN permise de lege și pentru care nu ai nevoie de autorizații/condiții speciale.

Pentru că dacă tu vrei să vinzi produsele din China de pe AliExpress pe o firmă sigur vei dezvolta în viitor și o afacere cu construcții de poduri și căi ferate, creștere de bovine, comercializare de produse farmaceutice sau producție de creme medicale.

Sfatul nostru este să te gândești de la bun început cam ce activități ai vrea să faci, luând în calcul cele mai largi proiecții și idei care-ți vin în minte (teoretic, cam pe la vreo 70 coduri CAEN ar trebui să te oprești, că deja nu mai ești concentrat). Nu de alta, însă gândește-te că dacă vrei să modifici actul constitutiv, va trebui să rescrii vreo 12 pagini de coduri CAEN pe care nu le vei folosi vreodată (iar atunci e posibil să coste ceva).

Atenție!

 1. Sunt anumite coduri CAEN cu interdicții/limitări – spre exemplu, dacă vrei să-ți faci o firmă de contabilitate, trebuie să ai un asociat care să fie expert contabil în corpul experților. Dacă vrei un cabinet veterinar, trebuie să fie un medic cu drept de liberă practică pe acolo, atestat de Colegiul Medicilor Veterinari etc.
 2. Sunt anumite coduri CAEN care impun obiect unic de activitatespre exemplu codul CAEN 8623 Activități de asistență stomatologică.
 3. Sunt anumite coduri CAEN sub condiția obiectului principal de activitate – spre exemplu codul CAEN 8010 – Activităţi de protecţie şi gardă.

 

10. Trebuie să mai fac ceva și pe la ANAF?

Nu, acum ONRC transmite în mod automat informațiile către ANAF. Ulterior, trebuie să te înregistrezi la ei cu semnătura electronică și să îți iei Registrul Unic de Control, altfel riști o amendă.

11. Și dacă nu merge?

Ar trebui să știi ca dacă nu merge afacerea și vrei să închizi firma, toată procedura durează cam 45 zile (nu e chiar hocus-pocus) astfel încât gandește-te bine de la bun început.

12. Pot să mai adaug pe cineva în firmă ulterior?

Bineînțeles. Poți adaugă un alt asociat/administrator, muta sediul social, deschide puncte de lucru, adăuga coduri CAEN etc.

13. Mai trebuie să mai știu ceva special?

Pe scurt, ar fi bine să mai ai în vedere următoarele chestii:

  • Neapărat să nu ai cazier fiscal – ONRC verifică în mod automat la înființare/intrare în firmă dacă ai sau nu cazier fiscal, deci nu poți eluda asta și e păcat dacă știi că e posibil să ai probleme să depui documentele pe ideea că ”lasă că merge”.
  • Verifică dacă în spațiul în care vrei să ai sediul social mai sunt și alte firme/ONG-uri/PFA-uri – dacă nu ești 100% sigur, du-te la notar și dă o declarație de nesuprapunere, ca să nu ai probleme la Registrul Comerțului și să se amâne dosarul
  • Capitalul social pentru înființare este de minim 200 RON, pe care îl depui la bancă și te duci cu dovada la ONRC în dosar (legiuitorul nostru a considerat că 200 RON este minimul pentru a te considera un antreprenor adevărat) dar imediat ce se înființează firma și transformi contul în cont curent poți folosi banii aștia.
  • Taxele la ONRC sunt de aproximativ 130 RON, însă cu totul te costă cam 600 RON. Dacă apelezi la niște oameni care se ocupă cu asta, costurile ar trebui să fie undeva pe la 1.500 RON cu totul.

 

Cam astea sunt lucrurile pe care trebuie neapărat să le ai în vedere până să te apuci să faci o firmă. Dacă mai ai nelămuriri, scrie-ne.

Oferim servicii de înființări, modificări, închideri de firme și PFA-uri oriunde în țară, online, fără deplasări inutile.

Scrie-ne pe [email protected] și află mai multe aici.

Comment

This post doesn't have any comment. Be the first one!

hide comments
Follow
...
Back

Your cart

0

No products in the cart.

Total
0,00 lei
Checkout
Empty

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Dacă vrei să nu mai cauți

Îți livrăm tot ce e nou la noi direct la tine în inbox.
VREAU
close-link
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy.
I accept