RUXANDRA 1

“Pe lângă puterea de învățare, urmăriți-vă intuiția – ea aduce stropul de noroc.” – Interviu cu Ruxandra Vișoiu, cofondator R&R Partners

11 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 26 mai 2018


Zilele trecute am avut ocazia de a-i lua un interviu Ruxandrei. Ruxandra Vișoiu este cofondator al firmei de avocatură R&R Partners și a fost deschisă în a ne mărturisi o parte din a sa poveste.

Fiind tare tare încântată de faptul că a acceptat propunerea de a ne acorda un interviu, abia am așteptat să ne împărtășească atât nouă, cât și cititorilor „Avocatoo”-iști din experiența ei și să ne formăm anumite perspective prin prisma istorisirii. Pentru început, am vrut să aflăm de la Ruxi ce a motivat-o să vină la Facultatea de Drept, Universitatea din București (sau cum îi spunem noi, „Templu”)? A fost preocupată cu  anumite activități care au contribuit într-o anumită măsură la această decizie?

“Bună, Miruna. Mulțumesc și eu pentru invitație! Am decis să dau la Drept destul de târziu, în clasa a XI-a și a fost o decizie destul de surprinzătoare pentru cei care mă cunoșteau. De mică am fost bună mai degrabă la științele exacte, mi-a plăcut informatica, am participat și la concursuri de profil.

În plus, mai veneam și dintr-o familie de ingineri, în care nimeni nu avea nicio legătură cu științele umaniste. Și cu atât mai puțin cu dreptul!

Cu toate acestea, am simțit că profesia pe care o voi urma trebuie să aibă legătură cu oamenii, pentru că nu mă vedeam genul de persoană care să lucreze toată ziua cu cifre și formule. De asemenea, voiam să profesez într-un domeniu cu multe provocări, iar dreptul mi s-a părut alegerea perfectă.

În plus, de mică eram fan Ally McBeal, nu cred că am ratat vreun episod.

Ca și activități, nu am făcut nimic în liceu care să aibă legătură cu dreptul. Am făcut puțin voluntariat, care însă nu mi-a influențat alegerea facultății în vreun fel. Pentru drept am simțit efectiv o chemare și s-a dovedit în timp a fi alegerea bună. Uneori trebuie să ne mai urmăm și intuiția ☺”

Cât de important consideri că este stagiul de practică în formarea profesională a unui student? Dacă ar fi să ne recomanzi nouă, studenților, ce ne-ai încuraja să facem cât mai mult pe perioada studenției? (pe lângă faptul de a ne bucura cât mai mult de ea – pe cât posibil cu putință, timpul nostru este destul de .. limitat)

“Stagiile de practică sunt foarte importante, pentru că sistemul nostru de învățământ este bazat 90% pe teorie. Din păcate, facultățile nu facilitează în vreun fel accesul studenților la stagii de practică.

Iar studenții de unde pot să își dea seama că li se potrivește avocatura, magistratura ori altă profesie?

Internship-urile sunt o exeperiență interesantă pentru că te ajută să realizezi cu ce se ocupă efectiv toată ziua un avocat, spre exemplu. Dar sunt și o bună sursă de mentorat, pentru că intri în contact direct și foarte personal cu profesioniști din domeniul juridic. Una este să iei parte la un curs predat de un jurist și alta e să lucrați efectiv împreună.
Pe lângă stagiile de practică, cred că foarte utile sunt activitățile de voluntariat. Există o mulține de ONG-uri care caută colaboratori, ca sa nu mai vorbim de asociațiile de studenți.”

Dacă ar fi să caracterizezi studenția într-un singur cuvânt, care ar fi acela? Spune-ne de modul în care tu ți-ai organizat-o. Activități, concursuri, voluntariat, de toate ☺

“Doar un cuvânt? Cam greu. Aș zice „diversitate”, pentru că am încercat câte puțin din fiecare. M-am implicat în activități de voluntariat și am participat la câteva procese simulate, care au fost o experiență foarte faină. Am facut și cursuri pe engleză juridică, care m-au ajutat foarte mult în activitatea profesională. Desigur, am și învățat mult. Și foarte mult.

Cine zice că a terminat dreptul fără să învețe o grămadă este cel putin nesincer.

Dar facultatea nu cred că ar fi fost nici pe departe la fel de memorabilă fără distracție. Am fost la multe petreceri de toate felurile, de la cămin până la cluburi. Mi-am făcut prieteni, dar am și rupt prietenii. Am chiulit de la ore ca sa merg la cafea cu colegii. Și am luat o memorabillă restanță in anul IV la Drept International Privat, de care am scăpat abia în re-re (cine știe, cunoaște). Iar tot în facultate l-am cunoscut pe băiatul care din toamnă urmează să-mi fie soț ☺”

Știm cu toții că teoria trebuie pusă în practică, dar la acest capitol, în general, în primă fază nu ne este atât de facil să ne pliem practic. Cum a fost în momentul în care ai pășit ca avocat stagiar într-o firmă și ai intrat propriu-zis în contact cu lumea avocațială?

“Imediat după facultate am luat baroul și m-am angajat într-o firmă mare de avocatura, Popovici Nițu Stoica & Asociații. Era visul meu să încep activitatea de avocat într-o firmă mare, ca să învăț de la cei mai buni, urmând să văd pe urmă dacă asta e cu adevărat calea mea sau nu.

Trebuie să recunosc, trecerea în câmpul muncii după atâția ani de studii nu este ușoară.

Cel mai tare cred că m-a marcat faptul că în facultate se încurajează cantitatea (câte foi ai scris la test, câte pagini are proiectul ori licența ta), iar în viața reală contează calitatea și rezolvarea efectivă a problemelor clienților. Pentru șeful sau clientul tău nu va conta neapărat că ești tobă de carte. Dacă nu reușești să faci un research bun ca să rezolvi concret problema ori dacă faci niște erori esențiale în contract sau cererea de chemare în judecată, toată munca ta poate fi redusă la 0. Ceea ce este o realitate crudă, cu care trebuie să te obișnuiești ca avocat. Satisfacția profesională este mare, dar responsabilitatea va fi mereu la fel de mare.”

Ce ai învățat după ce ai intrat „în pâine” în această profesie, ce te-a învățat tot acest parcurs și în ce fel și-a pus amprenta asupra felului tău de a fi?

“Primul lucru cu care a trebuit să mă obișnuiesc, și încă foarte rapid, a fost atenția la detalii. În profesia noastră uneori și un typo sau o cifră scrisă greșit poate avea consecințe grave. Al doilea lucru pe care a trebuit să îl învăț vrând-nevrând a fost răbdarea. Trebuie să avem răbdare ore întregi în sala de judecată până ni se strigă dosarul, să avem răbdare când discutăm cu autoritățile și încercăm să rezolvam problemele clienților și, desigur, să avem răbdare chiar cu clienții noștri, ca să îi ascultăm atent și să le înțelegem problemele. Iar al treilea, dar poate cel mai important, care a devenit deja un fel de motto al generației noastre – trebuie să îți placă ceea ce faci. Asta nu înseamnă că trebuie să te retragi la primele greutăți, dar per total trebuie să regăsești satisfacție în munca ta pentru a da rezultate bune.”

Fiind avocat fondator R&R Partners, confruntându-te zi de zi cu diferite probleme, ce ai sfătui o persoană care are o problemă juridică și vi se adresează?

“Aș sfătui-o în primul rând, cum se spune, să vină la avocat „ca la preot”. Nu în sensul în care să își spună toate păcatele, pentru că noi facem drept civil și comercial, nu penal ☺ Ci să pună mare valoare pe comunicare și să înțeleaga de la început că noi îi suntem prieteni, nu dușmani. Am observat că uneori lumea are puțină frică de avocați și nu dorește să ne împărtășească toate detaliile speței. Și știi că menționam mai devreme răbdarea? Ei bine, în general îi sfătuim pe clienți să ia o porție bună din aceasta, pentru că nicio problemă nu se rezolvă peste noapte. Sau nu se rezolvă bine, după caz!”

Dacă ar fi să poți schimba ceva la planul de învățământ, care ar fi acel lucru pe care îl consideri atât de important încât lipsește cu desăvârșire sau fie există, însă nu se pune accentul? Ți-a lipsit ceva anume pe parcursul facultății de care ai conștientizat abia mai târziu? Pe ce ai pune accentul?

“Aș vrea tare, tare mult să nu se mai încurajeze învățatul cuvânt cu cuvânt. Dacă aș fi profesor și aș avea în față lucrarea unui student care îmi citează pasaje din manual mot-a-mot, l-aș depuncta direct. În viața „de după facultate” faptul că știai sa citezi acum 6 ani pasaje din cartea de drept roman nu te ajută cu nimic.

Ba mai rău, te face la acel moment să crezi că ai un avantaj competitiv față de colegii tăi, ca mai târziu să te lovească realitatea crudă în cel mai urât mod.

Și mi-ar plăcea să vad studiul cu materiale practice, de care ne lovim în viața reală. Faptul că eu am pus mana pe un extras de Carte Funciara abia în primul an de avocatura, nu la Drepturi Reale în anul II, mi se pare inadmisibil. În schimb, ni se povestea în manual că acest extras are 3 părți, iar fiecare cuprindea elementele x, y, z. Decât să citesc acele pasaje de 3-4 ori ca să le rețin, mai bine primeam un extras model si in 2 minute înțelegeam și rețineam totul, pe termen lung. Nu doar pentru un examen de o oră-două.”

Ai o carte sau un film preferat care te-a inspirat și pe care ne-ai recomanda-o/ ni l-ai recomanda?

“Special pentru studenții la drept? Orice carte scrisă de John Grisham, care înainte de a fi scriitor a fost chiar avocat și multe din poveștile lui se inspiră din cazuri reale. Mie mi-a părut foarte rău că l-am descoperit abia in anul 2-3 de avocatură. Ca filme, ce să spun, nu cred că este vreun student de drept care să nu se fi uitat măcar la câteva episoade din Suits! Când eram în facultate, cred că majoritatea băieților doreau să ajungă precum Harvey Specter.”

Pentru că tot vorbeam despre practică, avem destul de mulți studenți care ne citesc blogul zilnic și sunt sigură că nu le va scăpa acest interviu. Spune-ne mai multe despre modul în care pot desfășura un stagiu de practică la R&R Partners, cum se pot dezvolta, ce pot aprofunda.

“Așa cum spuneam, încurajez foarte mult stagiile de practică in perioada studenției. La R&R Partners luăm foarte des studenți în practică, avem și colaborări cu asociații studențești în acest sens.
Cel mai important este că încercăm să le dăm studenților cât mai multe task-uri practice, ca să rămână cu ceva de pe urma stagiului. Le explicăm dosarele, redactăm contracte, pot veni în instanță să asiste la ședințe. Pentru că din arhivat dosare și formatat documente nu învață nimeni nimic. Din păcate nu toate stagiile de practică pe care le-am făcut în studenție au fost atât de interactive! De asemenea, îi încurajăm să ne pună ce întrebări doresc despre activitatea noastră, pentru că suntem conștienți că aceste stagii de practică sunt mai mult decât o mențiune în CV, ci își lasă chiar amprenta asupra unei posibile decizii profesionale pe viitor.”

În final, aș vrea să îți mulțumesc pentru că ai rupt o parte din timpul tău prețios pentru noi. Sunt sigură că toate informațiile furnizate vor constitui un adevărat reper pentru noi. Lasă-ne un gând bun ca de final, iar noi îți urăm mult succes pe mai departe! ????

“Eu mulțumesc, a fost a adevărată plăcere. Iar dacă vreunul dintre cititori dorește să imi pună întrebări în plus, o poate face cu încredere. Urez tuturor ca pe lângă puterea de învățare și muncă, atât de necesare pentru a reuși în domeniul juridic, să își urmeze și intuiția. Care aduce uneori și acel strop de noroc, ce face diferența. Să ne auzim cu bine! ☺”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *