Gaseste un avocat specializat

O problemă numită restanță

Dreptul Restanței. Teoria Generală.

 

Editura “Doamne, nu mai vreau!”, 1900, toamna

 

Cuvânt înainte

-de a cădea de pe scaun-

 

După euforia începerii anului universitar și după șocul primelor examene, poate apărea o formațiune ciudată, ceva ce bagă spaima-n pisici (chiar și pisica neagră de la facultatea noastră e terifiată la gândul că acea chestie există), ceva ce toți am avut sau vom avea, Restanța – o tanti care stă la pândă în fiecare sesiune și care te face să anulezi ce planuri aveai pentru septembrie.

Doctrina a definit restanța ca fiind acea problemă dureroasă și cauzatoare de insomnii care poate dura de la 3 luni la 1 an, apărută la o persoană care, la un moment dat, se afla în poziția de student, deși în momentul acela și-ar fi dorit să nu fie.

Tristețea din ochii ei când se gândește la restanță

Da, simți cum Miley Cyrus vine cu bila ei și îți dărâmă toate așteptările legate de medie, de bursă, de trecere la buget, etc. Și cam așa e.

            Cu toate astea, contrar doctrinei, eu îți spun că restanța e ca o foaie. Are 2 fețe. Tu alegi pe care o privești.


CAP. I   Care-i treaba cu foaia?

 

Să-ți explic asemănarea aceasta aparent ciudată și lipsită de sens:

  • Una dintre fețele restanței este urată, demoralizatoare, ca o pată de vin roșu pe noul tău tricou alb. Și seara abia începuse când asta s-a întâmplat. Ți-ar putea lua speranțele că vreodată ai putea trece la materia respectivă.

 

  • Cealaltă față este șansa de a lua o notă mult mai bună. Aș spune că e ca o mărire, însă la mărire ești deja trecut, așa că nu iți pui problema vreunui sfârșit al lumii în cazul în care nu iei o notă mai mare în examenul de mărire. Cu toate astea, restanța nu e ceva ce să ai în plan, însă se poate dovedi folositoare atâta timp cât muncești pentru ca nota din restanță să fie, de ce nu, mai mare decât cea pe care ai fi luat-o în examenul din sesiune.

CAP. II   Locul restanței în viața noastră

 

Nu, nu vrem sa aibă loc în viața noastră. Dar, din păcate, de restanță poți da în orice sesiune, ea având un obicei de a apărea prin ianuarie-februarie și prin iunie-iulie. Lucrează curat, singurele urme sunt lacrimile studenților și privirea de “Și tu? Și eu :(”.

Poate apărea după prima sesiune a anului I, în anul II, III, etc, sau deloc. Ah, acei norocoși.

În ceea ce privește locul, clădirea facultății este locul ei de joacă. Sala 120, Amfiteatrele, chiar și Aula Magna sunt martore ale atrocităților făcute de restanțe.


CAP. III   Procedura de evitare/soluționare a restanțelor

Exista un usturoi al restanțelor?

 

A evita o întâlnire cu restanța presupune o serie de măsuri pe care trebuie să le iei, fie înaintea primei tale sesiuni, dacă ești boboc (Justinian fie cu tine, bobocule!), fie după sesiunea în care te-ai întâlnit cu acestă doamnă fatală, pentru a nu mai da vreodată de ea (hopefully).

 

Dreptul nu se poate învăța în cafenele, bodegi și alte localuri cu băutură ieftină. Există timp și pentru activități de genul, însă nu trebuie ca ele să ocupe o mare parte din timpul tău, sub sancțiunea unui rendezvous cu distinsa doamnă.

Biblioteca 📚se poate dovedi a fi un loc excelent de învățat. În funcție de condiții, și acasă se pot realiza lucruri mărețe, însă aici depinde de locul în care stai, dacă stai și cu alți colegi, etc.

 

Din seria “Cum să fac să NU vină bestia“, țin să-ți spun:

  • Prioritizează materiile 📘📕📗, aprofundează 🔍 ceea ce nu înțelegi așa repede! Dăruind timp unei materii, aceasta te va recompensa cu informații.💡

 

  • Alocă timp ⌚ pentru cursuri și seminare. Informațiile din carte sunt importante, este adevărat, însă ele sunt ca friptura fără garnitură. Garnitura este pusă de profesori la cursuri/seminare, prin completările aduse, prin discuțiile care încep de nici nu știi unde și care aduc informații importante pentru teste/examene.

 

  • Învață din timp! Nu le lăsa pe ultima sută de metri! Și în niciun caz nu le lăsa în sesiune. E adevărat, în sesiune nu ai cursuri, însă timpul curge mai repede. Sesiunea e momentul recapitulării materiei, nu acumulării ei. Suntem studenți, nu lacuri gen Vidraru.

Iar dacă inevitabilul se produce și creatura pune mâna pe tine,

  • Nu te lăsa! Chiar dacă îți vine, nu pierde din vedere motivul pentru care ești aici! Restanța este o simplă amânare a unei note mai bune!

 

  • Vorbește cu colegii de grupă, de an sau cu cei mai mari. Întreabă ce tehnici de învățare au avut de au reușit să evite acest date horror cu restanța. Sau cum au scăpat de ea în călduroasa lună a lui septembrie.

 

  • Fă-ți provizii de cafea. Atenția trebuie menținută.

CAP. IV   Mici precizări, fără muștar

Da, te vei simți ca o centrală termoelectrică în timpul sesiunii de restanțe. Și nu, nu vei primi subvenție de la primărie. Sad reacts only.

Indiferent dacă ești anul I, anul II, etc., senzația va fi unică. O să doară.

În fine, ceea ce este cert este ca niciodată nu vom ști exact dacă ne vom mai întâlni cu ea, când va veni, etc. Putem doar să sperăm la ce e mai bun, pregătindu-ne pentru ce este mai rău, și astfel, transformând un eșec într-o oportunitate.

Poate vom mai vorbi despre acest subiect în următorul curs studențesc,

Dreptul restanței. Panica.

 

Also, check this article out!

 

Comments
Se incarca...
NU RATA!
Aboneaza-te la newsletter
Fii primul care sa primeasca ultimele stiri bune de citit dimineata la cafea.
Ramai conectat
Da-ne o sansa, te poti dezabona oricand.
close-link

 
CUMPARA KITUL ACUM!
close-link
Aboneaza-te la continut exclusiv. Fii primul care afla noutatile.
Aboneaza
close-image